Поп-фолк

Поп фолк

http://napred.bg/музика.html

„Мила Родино…”

Сред нашенски поля и гори, по нашенски върхове се слуша само нашенска музика. Често пъти назоваван и чалга, поп-фолкът всъщност се различава от набедението си - не е задължително фолк-парче да е чалга. Всяка певица от този ранг, така да го нарека, музика освен по-темповите си песни има и по-бавни, по-баладни и изнежени песни, но по-масово се продават раздрусаните албуми. В българските медии има официални радиа и телевизии на тема само поп-фолк. Нас това не ни учудва много и не ни прави впечатление като нещо излишно или натрапчиво, защото ние, всички балканци, сме отраснали с такава музика в ушите си.

Все повече нови певци и певици се представят на родната сцена на поп-фолка и става все по-трудно да се следят всички. Колкото и да е странно за странични наблюдатели, които не харесват музиката, фолкът също си има „класика-изпълнители”, оставили големи хитове зад себе си. Но за това по-късно. Сега да се опитаме да класифицираме стила и да го раздробим, за да го разгледаме по-добре. Разделянето може всеки да си го направи, но най-удачно изглежда подялбата на поп-фолк на Слави и поп-фолк на всички останали. Защо така ли? Ами по простата причина, че телевизионната звезда изпълнява такива песни, кои по-мелодични, кои по-рапиращи, но всички са в рамката на типичната балканска музика. Неголямо изключение правят опитите му да пее, доколкото може, народни песни.

Дискографията на Слави включва песни още от ехеееее, от преди Хъшове. Ако се интересуваш, погледни първите му албуми от ’93. След това дойде епохата на Каналето и култувия „Едно Ферари с цвят червен”. Разбира се неизменна част от всеки весел купон на стари приятели са и „Ад и Рай”, „Няма не искам…”, „Жива рана”, „Ела, ела”, „В джаза”, „И да паднем, и да бием…”, „Кажи на майка си”… Въобще Слави е много обаятелен артист, не случайно е издал 18 албума! Последните години прави и именитите си дуети със Софи Маринова - „Остани”, „Виновни сме”, „Единствени”, „Най-жестоката присъда”, „Любовта е отрова”.

Слави Трифонов

Слави Трифонов

Прощавай, Слави, минавам нататък - всички останали. Ама те са толкова много, чак се хващам за главата. То са български, сръбски, турски, гръцки… Целият район е окупиран. Спомням си, че първата фолк песен, която някога чух, беше „Бял Мерцедес”. Много я въртяха преди 12-13 години. При поп-фолка няма много-много разделение на по-известни и по-малко известни, тъй че всичките са на едно място. Разбира се, сред множеството жени изпълнителки има и изявена група мъже. Накъде курник без петел! Не знам дали някой може да изброи всички хитове на всички класички и класици, а какво остава за въобще цяла дискография на който и да е поотделно.

Бонус за критиците е, че поне няма на какво да разчленяват поп-фолка на подстилове. Характерно за тази музика е… всички знаем какво - добре изглеждащи певци и певици, отгоре до долу с грим и корекции по себе си. Нека изключенията не се засягат! Модерни дрехи, перфектен външен вид, изкусителни визии…

Опитните в областта са Екстра Нина, Анелия („Единствен ти”), Гергана („Губя те бавно”), Мария („Изпепелена”), Глория („Ако те няма”), Ивана („Нещо нетипично”, „100 патрона”, „Празник всеки ден”), Есил Дюран („Само ме обичай”), Камелия („Целувай ме”), ДесиСлава („Някой ден”), Преслава („Лъжа е”, „Заклевам те”, „Не и утре”) и др. Също да не изпускаме Елена, Димана, Емилия („Не се обръщай”) и мнооого други. Представители на мъжката част са, естествено, Азис и всички негови култуви песни, които са известни на 95% от българското население, Константин („Обади ми се”), Борис Дали и други напомпани или модифицирани мъжаги (или не съвсем…).

Минаваме направо на чалгата, която си е чисто и просто нецензурирана съвременна разговорна реч. Кючеци се въртят, алкохол се лее, въобще балканска идилия, ама сме си по-добре от другите. Щом купонът е при нас, няма за какво да се косим.

И така с народностната музика и психология. „Щом се пее и се пие…”, когато сме най-зле, ей така да сме.